Rezort hospodárstva chce investovať do výroby v okrese Kežmarok

27.05.2014 Kežmarok

Kežmarok 27. mája (TASR) – Ministerstvo hospodárstva (MH) SR chce v priebehu tohto roka podporiť výrobu v okrese Kežmarok 12 miliónmi eur.

Na tlačovej konferencii to po dnešnom stretnutí s podnikateľmi a miestnou samosprávou potvrdil generálny riaditeľ Sekcie stratégií MH SR Ivan Pešout s tým, že štát chce podporiť tri konkrétne firmy, ktoré by mali na základe dotácie rozšíriť svoju výrobu.

"V tomto regióne sme počas návštevy zidentifikovali tieto investície, ktoré povedzme k marcu 2015 vytvoria približne 250 až 300 nových pracovných miest, čo je veľmi pozitívna správa vo vzťahu k veľkosti okresu," uviedol Pešout s tým, že projekty na rozšírenie výroby sú najmenej rizikové. Firmy sú v regióne už etablované a vďaka hospodárskemu rastu, ktorý ekonómovia zaznamenali v prvom kvartáli roku 2014, sa budú môcť rozvíjať. Rezort hospodárstva sa chce pri svojej podpore v okrese zamerať predovšetkým na oblasť automobilovej a potravinovej výroby. Podpora zo štátu vo výške 12 miliónov eur by mala podľa Pešouta prísť jednak vo forme priamej dotácie, ale aj úľavách na daniach.

"Cieľom dnešného stretnutia bolo rozobrať situáciu, ktorá v okrese Kežmarok je, máme tu 27-percentnú nezamestnanosť a chceme túto situáciu zlepšiť. Jednak chceme podporovať spoločnosti, ktoré by mohli priniesť nové pracovné miesta a na druhej strane poskytnúť ľuďom, ktorí chcú pracovať, pracovné pozície," konštatoval prednosta Okresného úradu v Kežmarku Ján Ferenčák. Zainteresovaní však nechceli konkretizovať, ktoré spoločnosti získajú dotáciu, až kým sa veci nedotiahnu do konca. Podľa Ferenčáka je však nutné v budúcnosti podporiť aj ďalšie odvetvia, ktoré majú v regióne svoju históriu, ako napr. textilný priemysel, cestovný ruch či služby.

"Aktuálne máme v okrese Kežmarok cca 9700 nezamestnaných, avšak zaznamenali sme medziročný pokles nezamestnanosti o 1,5 percenta. Snažíme sa zachytiť tento trend podpory zamestnávateľov, už v júni bude spustený národný projekt podpory regionálnej zamestnanosti, na ktorý chceme našich zamestnávateľov pripraviť. Bude pokračovať projekt zamestnávania mladých ľudí do 29 rokov a rozbiehame aj projekt aktivačných centier, do ktorého spadá okolo 3000 ľudí v našom okrese," doplnil riaditeľ Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Kežmarku Milan Glacík.

Okres Kežmarok je momentálne na štvrtom mieste v rámci Slovenska, čo sa nezamestnanosti týka. Najväčším problémom v regióne je približne 5000 ľudí, ktorí sú dlhodobo nezamestnaní a majú neúplné základné, prípadne nedokončené stredoškolské vzdelanie.
 

Vyberte región